КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ

Когато смъртта е настъпила в дома, първото нещо което трябва да направите е да се свържете с личния лекар на починалия. Той ще дойде при Вас и ще издаде "съобщение за смърт". Ако желаете да се извърши кремация трябва да го предупредите, за да издаде и "разрешително за кремация". В случай, че не можете да се свържете с личния лекар или той откаже посещение ни се обадете, ние ще се погрижим за необходимите документи.

Ако смъртта е настъпила в болница тези документи ги издава лекуващия доктор. В повечето болници в София задължително се извършва аутопсия. Ако не желаете да се извърши аутопсия трябва да попълните молба за освобождаване от аутопсия.

Много често, когато смъртта е настъпила в хоспис или старчески дом от там Ви информират за кончината на Вашия близък едва след като са повикали погребална агенция с която работят /срещу висок хонорар/. В такъв случай, когато Вие отидете там се оказва, че не може да видите Вашия близък за последен път, тъй като той вече е извозен в хладилна камера и Ви информират, че "тяхната" погребална агенция ще свърши всичко, като по този начин Ви отнемат правото на избор на погребална агенция. Преди да предприемете каквото и да било се информирайте за точната цена в съответната погребална агенция, защото хонорара който получава хосписа го плащате Вие и той е поне 300 лева! Ние Ви гарантираме, че за същите услуги при нас ще платите поне 500 лева по-малко.

КОГАТО ИЗБИРАТЕ ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ ОТ ИНТЕРНЕТ

Бъдете внимателни при избора си на Траурна Агенция. Има много фирми, които не са обявили предварително ценоразпис на сайтовете си в интернет и по телефона съобщават приблизителни цени с недомлъвки. Други твърдят, че работят без надценка на таксите на Общинско Предприятие Гробищни Паркове, но също нямат публикуван ценоразспис. Трети имат публикуван ценоразпис и твърдят, че нямат надценка на общинските такси, но всъщност има съществени разлики между техните цени и общинските. За да избегнете плащането на твърде висока цена за органзация на погребение или кремация от Траурна Агенция и след това да получите меко казано лоша услуга се уверете в следните неща:

  1. Траурната Агенция на която се спрете трябва да има поне един действащ офис. Има много сайтове на Погребални Агенции, които посочват домашен или несъществуващ адрес за офис. Най-лесно може да проверите с maps.google
  2. Задължително сравнете условията в поне три различни Траурни Агенции. Изрично попитайте дали всичко е включено в цената която се обявява. Някои агенции имат пакети за погребение и кремация, но след това начисляват допълнителни такси, които не са обявени в пакетите.
  3. Внимателно разгледайте ценоразписа на всяка една агенция и го сравнете с този на останалите, както и с ценоразписа на Общинско Предприятие Гробищни Паркове.
  4. Много Погребални Агенции предлагат организация на погребение под 300 лв. с ДДС и по телефона твърдят, че това е крайната цена, в която са включени около 20 стоки и услуги свързани с погребението. Когато ги викнете или отидете на място при тях Ви начисляват такси за услуги, които не са посочени в примерните им пакети и крайната им цена е над 1200 лв. за скромно погребение.
  5. Уверете се, че фирмата, която избирате има собствен специализиран транспорт - катафалка или микробус. Някои "Погребални Агенции" транспортират починали в лични коли комби, което е шок за роднините.

ВНИМАНИЕ

Когато не можете да откриете личния доктор се налага да се свържете с доктор по заместване. Обикновено заместващите лекари са от частни медицински центрове. За съжаление много често тези лекари идват в дома Ви придружени от погребален агент, за което получават висок хонорар. В този случай стандартната цена на погребението или кремацията се увеличава с поне 400 лева. За да избегнете това се свържете с Погребална Агенция Хермес денонощно на: 02/ 829 52 09 или 088/ 833 05 83

За денонощни контакти с Погребална Агенция Хермес 0898 601 466 0889 321 477