Принцеса Даяна – 5 милиона лири

погребение-даяна
погребението -на-принцеса-даяна
погребението-на-даяна

Тя е принцесата от народа, но никой не е виждал погребение като нейното до този момент. Една седмица след смъртта и на 31.08.1997г. 2.5 млрд. души /почти половината от населението на Земята/ гледат на живо погребението на лейди Ди.

Въпреки че принцеса Даяна вече не е съпруга на принца на Уелс и е отредено кралско държавно погребение в Уестминистърското абатство, за да и се отдаде почит като майка на бъдещия крал на Англия. На поклонението сър Елтън Джон изпълнява една от най-запомнящите се траурни песни – „Свещ във вятъра“. Погребалното шествие преминава през Лондон, за да стигне до семейната гробница на семейство Спенсър в Алторп.

След погребението властите са критикувани публично заради шегата им, че погребението е коствало на хазната 5 млн. лири.

Папа Йоан Павел II – 9 милиона евро

йоан-павел-втори-погребение
погребението-йоан павел
погребението-на-папата

Президенти, премиери, кралски особи и 4 млн. души се събират в Рим през 2006 г., за да изпратят в последния му път Папа Йоан Павел II. Погребението струва на Ватикана 9 млн. евро или приблизително $11.7 млн.

Близо 300 хил. души се събират на площад Свети Петър, а милиони наблюдават церемонията на големи видео екрани разположени в целия град. Според желанието на папата, той е погребан в обикновен ковчег от кипарис, а гробът му е покрит с камък с името му, датата на раждане и смъртта.

Джон Ф. Кенеди - $ 44 милиона

погребението-на-джон-кенеди
jfk-funeral-procession
погребението-на-кенеди

Държавното погребение на любимия президент на САЩ е извършено през ноември 1963 г., три дни след убийството му в Далас. Присъстват представители на повече от 90 страни, а стотици хиляди се събират, за да отдадат последна почит пред ковчега изложен във Вашингтон. Предвидените държавни разходи за погребението са $4 млн., но медиите губят $40 млн. поради прекратяването на редовните програми и неизлъчването на реклами.

Роналд Рейгън - $ 400 милиона

погребението-на-рейгън
роналд-рейгън-погребение
reagan-funeral

Причината разходите за погребението на бившия актьор станал президент на САЩ да надхвърлят разходите за погребението на Джон Кенеди са разходите за националния ден на траур.

Тогава фондовите борси затварят, а всички федерални служители получават почивен ден. Десетки хиляди се прощават с Рейгън преди той да бъде погребан в Националната Катедрала във Вашингтон. На погребението присъстват и актьорите Том Селек и Арнолд Шварценегер.

Александър Велики - $ 600 милиона

александър-македонски-погребение
погребението-на-александър-велики
сакрофага-на-александър-велики

По днешна оценка погребението на Александър Велики, владетел на повече от половината от познатия тогава свят възлиза на $ 600 млн. Според някои сведения тялото на Александър е запазено във вана с мед и запечатана със стъкло, според други сведения тялото му е положено в ковчег от масивно злато, който пък е запечатан в саркофаг от масивно злато. За транспортирането на саркофага от Вавилон до Македония е използвана златна карета теглена от 60 коня по специално направен път, който да издържи тежестта на товара. Блясъка на погребението му извършено през 323 г. пр. хр. прави светлините на Лас Вегас да изглеждат като изгасваща свещичка.

© Погребална Агенция Хермес ООД All rights reserved.

За денонощни контакти с Погребална Агенция Хермес 0898 601 466 0889 321 477