ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Цената за погребение не се определя от възрастта на покойника, а от стоките и услугите, които се поръчват. Задължителните общински такси за организация на погребение - изкопаване и зариване на гроб, катафалка в гробищен парк, административно обслужване, издаване на акт за смърт са 135.00 лв. с вкл. ДДС. Разбира се с толкова пари не може да се организира погребение, тези такси не включват транспортиране, товаро-разтоварна дейност, съхранение в хладилна камера, некролози и т.н. Минималната цена за цялостна организация на погребение без ритуал e 371 лв.
Да, може. Посочените пакети са примерни, Вие сами избирате стоките и услугите, които желаете да ползвате.
Не, безплатно погребение няма. За социално слаби граждани Столична община отпуска помощи по установения ред. Допълнителна информация за социални помощи при погребение.
Не, няма, безплатните гробни места в София са изчерпани. За жителите на град София Столична община осигурява нови гробни места в гробищен парк "Банкя", гр. Банкя, местност "Полето" безплатно.
Ако държите да бъде извършено погребение в София имате 1 възможност:
 • да закупите гробно място в частното гробище в кв. Бояна - "Бояна парк", където цените започват от 4800.00 лв.
 • За допълнителна информация се свържете с нас на тел.: 088 833 05 83

  Закупуването на правото на ползване на гробно място се извършва единствено в съответния гробищен парк. За 15 години - 155.00 лв, за вечни времена - 570.00 лв.
  Този избор зависи изцяло от Вас. Ако починалия е изявил желание приживе е добре да се съобразите с него, а ако не е, тук ще Ви обясним каква е разликата, за да направите по-лесен избор.
  • Ако изберете погребение, то се извършва в съответния гробищен парк. В София грбните места се изкопават с размер 195/80/120 и след извършване на съответния ритуал ковчега се полага в гроба.
  • Кремацията се извършва в съвременни кремационни пещи. Горивният процес в пещите е напълно автоматизиран и не позволява влизане на повече от един ковчег. Температурата, при която изгаря тялото, е 800°-1000°С. Средната продължителност на една кремация е около 70 минути. След приключване на горивния процес праха се запечатва в урна.
  • в стар семеен гроб навсякъде в страната
  • в стара семейна урнова ниша
  • в нова урнова ниша в гробищен парк "Бакърена фабрика"
  • в луксозна урнова ниша на централни Софийски гробища
  • в новия колумбариум на "София крематориум"
  • в частното гробище "Бояна парк"
  • вкъщи
  • може да разпръснете праха на избрано от починалия място
  Не, изгарянето на животни се извършва единствено в екарисажи. На този етап на територията на страната няма изграден крематориум за животни и всеки който твърди обратното злоупотребява с Вашето доверие.
  От последното погребение трабва да са изминали минимум 8 години, в противен случай не се разрешава погребение.
  Погребение или кремация не се разрешава, когато има съмнения за насилствена смърт. В такъв случай се чака прокурорско постановление/разрешение/ за погребение. Това може да отнеме повече от месец.
  Категорично не. На територията на град София единствено Общинско предприятие "Гробищни паркове" има право да извършва услугите изкопаване и зариване на гробно място и транспортиране на покойник в гробищния парк. По този начин всички частни погребални агенции са задължени да ползват част от общинските услуги при погребение и няма как да предложат цена по-ниска от общинската. Освен това ОП "Гробищни паркове" е бюджетно предприятие и няма как която и да било траурна агенция да предложи по-ниски цени. Всяка реклама на траурна агенция, в която се твърди, че цените са под общинските е откровена измама.

  За денонощни контакти с Погребална Агенция Хермес 0898 601 466 0889 321 477