ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАНИХИДИ

Независимо дали са големи църковни празници или пости, на третия или деветия ден от смъртта се отслужва трисагий. На четиридесетия ден се отслужва панихида, независимо в какъв период и ден се случи. За първи ден се брои деня на смъртта. Препоръчително е първите три дни близките на покойника да ходят на гроба му, където се четат заупокойни молитви. Ако няма възможност за ежедневно посещение на гроба, заупокойните молитви се четат задължително в храма или дома. При тези молитви близките на покойника палят голямата свещ от опелото, която трябва да догори до 40-тия ден.

Четиридесетия ден е особен ден за покойника – в този ден Бог отсъжда къде ще пребивава неговата душа до второто Христово пришествие, когато Господ ще дойде отново да съди живи и мъртви. Затова на този ден Църквата е разпоредила задължително да се отслужи панихида. Опечалените роднини носят свещи, цветя, жито, хляб, вино и друга храна за раздаване – храната /подавката/ трябва да е съобразена с това дали според църковния календар е постен период или сряда и петък. Ако голямата свещ от погребението не е догоряла до този момент, на този ден се оставя на гроба да догори.

Четиридесетия ден е известен и като „равнение“, защото на този ден се извършва изравняване на гроба. След панихидата за 40 ден, помен се прави на 3-тия, 6-тия месеци, на година и всяка следваща година на този ден. Освен тези дни, панихиди се правят и на рождените и имените дни.

За денонощни контакти с Погребална Агенция Хермес ООД 0898 601 466 0889 321 477